Frikøbing halmhuset

Sesilje og Hugin ønskede sig et 8-kantet hus med ydervægge af halm. Opvarmet med finsk masseovn og fyldt med smarte økovenlige løsninger såsom svalekælder, regnvandsanlæg og bruser, der sparer 90% vand. Konstruktionen er rundtømmer i douglasgran. Halmen blev høstet sidste år på de omkringliggende marker og lagt på lager.

Jeg står for de konstruktive tegninger og byggestyring. Sammen med familien og deres venner rejste vi halmvæggene og pudser det op med kalkmørtel. Desuden hjælper jeg Hugin med meget af færdiggørelsen indvendigt, blandt andet opmuring af lerstensvægge. Kloak og fundament er udført af Jens Olsen, Træladen har stået for den bærende konstruktion, tømrer Dan Nielsen udfører tagopbygningen, Per’s Rørservice laver VVS delen, Aquasafe leverer regnvandsanlægget, el udføres af Optiva, Fornyet Energi har opført masseovnen.

fra byggeplads til bolig

20160225_153836

Line og Jimmy kan begynde at nyde deres nye hus i økofællesskabet Hallingelille. Håndværkerne er så småt ude. Skønt at se resultatet af de mange tanker og snakke om indretning. Det har været en fornøjelse at bygge for dem sammen med tømreren Dan Nielsen, VVS-firmaet Pers Rørservice og CR Electric. Selv stod jeg for arkitektur, byggestyring, spartling/filt og murerdel. Den store maleropgave stod Line og Jimmy selv for.

Udover at huset er blevet klassificeret med energimærke A2015, kan nævnes bæredygtige materialer som ubrændte lersten som skillevægge, træuld som isolering i loft og vægge, genbrug af et gymnastikgulv til 1. salen, trækonstruktion og beklædning malet med slamfarve, indvendigt malet med naturmaling. Huset er bygget med en åndbar membran i stedet for dampspærre. Trykprøvningen gav en måling på 0,4 liter luft/sek pr. m2 og lever op til kravet for lavenergihuse.

Nu glæder vi os til at opføre en havestue på husets sydside.

rejsegilde i Hallingelille

 

Line og Jimmy inviterede til rejsegilde for håndværkere, naboer, venner og familie. Der blev disket op med håndbajer og økopølse fra den lokale landmand samt den på soya. Solen stod højt over den smukke krans, som dog var kommet i strid vind.

Tømrerne havde tidligere på dagen opgivet at være på stillads pga. vinden. Men det blev en dejlig markering af, at huset nu står i sin fulde form og kun venter på sit tøj. Tak til Line og Jimmy for samarbejdet hidtil, og jeg ser frem til fortsættelsen.

SONY DSC

trappe passage

trappe2

Indgangen til Q-Livings shop er knap en meter over terræn, i en smal passage som også bruges af gårdens kollektiv. Det betyder at man skal kunne komme igennem med cykler, klapvogne, trillebør samt varer til shoppen samtidig med, at det er en indbydende ankomst til Q-Living. Det blev løst med en rampe med integrerede trin. Det øverste trin er med nedfældet rist og måtte. Brædderne er i lærk og bliver behandlet med trætjære og linolie. Trappen kan også bruges til uformel siddeplads.

kolonihave upgrade

Gitte havde købt en kolonihave som hun gerne ville give en ansigtsløftning. Vi skiftede beklædningen til lærkebrædder, som blev behandlet med trætjære. Huset fik også et ekstra lag isolering. Der var mange overraskelser undervejs med rådden bundrem, mus i afløbet og skævheder på niveau med Hurlumhej-huset på Bakken.

familiehus i øko-landsby

005_3

Line og Jimmy ønskede at få tegnet og opført et hus i den etablerede øko-landsby Hallingelille i landlige omgivelser ved Ringsted. De var blevet forelskede i et hus de havde set i øko-landsbyen Dyssekilde og havde fået tegninger og tilladelse fra arkitekten til at låne inspiration fra det.

Vi omdannede sammen huset til deres ønsker og stedets karakter. Byggetilladelsen blev givet i maj 2015 og umiddelbart efter påbegyndte vi opførelsen. På nuværende tidspunkt er fundamentet bygget og tømreren er godt i gang med at rejse konstruktionen.

Huset bliver beklædt med lodrette sortmalede brædder og på sydsiden kommer der en stor havestue.

lavenergi selvbyg

Stine_Anders[1]Stine og Anders flyttede ind i en pavillon på deres byggegrund i øko-landsbyen Hallingelille. Jeg hjalp dem med at udforme deres hus. Der var mange hensyn at tage i forhold til grundens størrelse på 300m2 og placering tæt på nabo og central ankomst til Hallingelilles fælleshus. Bygherrene stod selv for myndighedsansøgningen og vil opføre huset selv. De har lige modtaget byggetilladelse. Det bliver spændende at følge.

trappe-træ

092Navina og Mike havde behov for en trappe til et nyindrettet kursuslokale på 1. salen. De var åbne for at jeg lavede trappen af en afbarket træstamme med trin indfældet. Vi fandt en genbrugstrappe og byggede om.

Stammen skar jeg fra et stort bøgetræ, der måtte ladet livet på en byggeplads. Balustrene fik vi fra en gammel tremmeseng. Det bliver en skulpturel trappe og en flot ankomst for kommende kursister.

børne-havestue

havestue[1]Brorlil og Søsterlil er en børnehave ud fra Steinerpædagogikken. De ønskede en udvidelse af deres legeareal med en havestue. Jeg tegnede og opførte tilbygningen i harmoni med den eksisterende arkitektur.

Der er adgang både fra vuggestuen og børnehaven, så det har været med til at skabe en større fleksibilitet i hverdagen.