Kristofferskolen

Tilgangen af elever til Kristofferskolen, en Rudolf Steinerskole i Trekroner, var blevet så stor, at de behøvede lokaler til at dele børnehaveklassen op i to grupper. Jeg lavede ombygning af eksisterende lokaler med nedrivning og opmuring af væg, samt indretning af køkken og garderobe. Desuden lavede jeg nyt køkken for skolens fritidsordning Lillebjørn med genanvendt inventar.

Frikøbing halmhuset

Sesilje og Hugin ønskede sig et 8-kantet hus med ydervægge af halm. Opvarmet med finsk masseovn og fyldt med smarte økovenlige løsninger såsom svalekælder, regnvandsanlæg og bruser, der sparer 90% vand. Konstruktionen er rundtømmer i douglasgran. Halmen blev høstet sidste år på de omkringliggende marker og lagt på lager.

Jeg står for de konstruktive tegninger og byggestyring. Sammen med familien og deres venner rejste vi halmvæggene og pudser det op med kalkmørtel. Desuden hjælper jeg Hugin med meget af færdiggørelsen indvendigt, blandt andet opmuring af lerstensvægge. Kloak og fundament er udført af Jens Olsen, Træladen har stået for den bærende konstruktion, tømrer Dan Nielsen udfører tagopbygningen, Per’s Rørservice laver VVS delen, Aquasafe leverer regnvandsanlægget, el udføres af Optiva, Fornyet Energi har opført masseovnen.

Fra byggeplads til bolig

20160225_153836

Line og Jimmy kan begynde at nyde deres nye hus i økofællesskabet Hallingelille. Håndværkerne er så småt ude. Skønt at se resultatet af de mange tanker og snakke om indretning. Det har været en fornøjelse at bygge for dem sammen med tømreren Dan Nielsen, VVS-firmaet Pers Rørservice og CR Electric. Selv stod jeg for arkitektur, byggestyring, spartling/filt og murerdel. Den store maleropgave stod Line og Jimmy selv for.

Udover at huset er blevet klassificeret med energimærke A2015, kan nævnes bæredygtige materialer som ubrændte lersten som skillevægge, træuld som isolering i loft og vægge, genbrug af et gymnastikgulv til 1. salen, trækonstruktion og beklædning malet med slamfarve, indvendigt malet med naturmaling. Huset er bygget med en åndbar membran i stedet for dampspærre. Trykprøvningen gav en måling på 0,4 liter luft/sek pr. m2 og lever op til kravet for lavenergihuse.

Nu glæder vi os til at opføre en havestue på husets sydside.